OYUN PARKLARINDA GÜVENLİK
Geçmişteki sokak oyun kültürünün yerini teknolojik oyunlara bıraktığı günümüzde oyun parkları, son derece önem kazanmış ve çocukların kendi motor becerilerini özgürce deneyimleyebilecekleri en güvenli yerler haline gelmiştir. Bununla birlikte, çocuğun güven içinde oynamasını sağlamak ve ciddi yaralanma risklerini ortadan kaldırmak, park yapıcıların ve planlayıcılarının yegane görevidir.
Oyun parkında güvenli oyun ortamını sağlamak için dikkat edilmesi gerekilen belli başlı unsurlar vardır.
GÜVENLİK SERTİFİKALARI
Oyun parklarında güvenlik, asli önem arz eder. Bir oyun alanı tasarlarken, oyun parkının ve kullanılan ekipmanların güncel güvenlik standartlarına uygun olması sağlanmalıdır. Ülkemizde ve Avrupa’da, oyun parkı ekipmanlarındaki güvenliğe ilişkin yönergeler, Avrupa Standartları EN 1176 sertifikaları ile çerçevelenmiştir. Bu yönergeler, oyun parkı üreticileri tarafından karşılanması gereken kuralları ve gereklilikleri belirler. Parka kurulan oyun ekipmanlarının bu normlara uygun olarak üretilmiş ve montajlanmış olması gerekmektedir. Bu sertifikalara sahip olmayan ürünler, güvenli kategorisinde değerlendirilemez ve risk içerir. Bu nedenle bu standartlar, oyun parklarına kurulan ekipmanların güvenli olduğunun garantisidir.
DARBE SÖNÜMLEYİCİ ZEMİN
Oyun parkının zemini, düşmelerde darbeyi sönümleyecek çeşitli malzemelerle kaplanmış olmalıdır. Aksi halde basit düşmelerde ve planlı atlayışlarda dahi yaralanmalar ve kazalar kaçınılmazdır. Avrupa Standartları EN 1177, park yüzeylerine ilişkin standartları belirler ve bu standartlara uygun zemin düzenlemesi, yaralanmalı kazaları önemli ölçüde engelleyecektir.
UYARI PANOLARI
Ebeveyn ve bakıcılar tarafından gözetim, kullanıcı yaş aralığı, genel park kullanım kuralları gibi park ekipmanlarının kullanımıyla ilgili bilgiler veren uyarı panoları, parklarda yer almalı ve kullanıcıların veya ebeveynlerin okuyabileceği şekilde konumlandırılmalıdır.
PARK ELEMANLARININ GÜVENLİK MESAFELERİ
Oyun alanında gerekli olan güvenlik mesafeleri, oyun ekipmanının türüne ve düşme yüksekliğine göre belirlenmektedir. Oyun ekipmanı ne kadar yüksekse savrulma riski de o kadar yüksek olacağı için daha geniş bir güvenlik yüzeyi gerekir. Aynısı, salıncaklar ve kaydıraklar gibi hareket içeren oyun ekipmanları için de geçerlidir. Parklarda kullanılan ekipmanlara ait güvenlik mesafeleri ile ilgili yönergeler, Avrupa Standartları EN 1176 ile net bir şekilde belirlenmiştir. Güvenlik mesafelerinin dahilinde çöp kutusu, aydınlatma direği, bank gibi yan ürünler yer almamalıdır.
PARK GİRİŞ ÇIKIŞI
Özellikle mahalle içlerinde yer alan ve araç yollarına komşu olan parklarda oyun alanı giriş-çıkışlarına kullanıcının koşarak dışarı çıkmasını engelleyecek basit ama kullanışlı labirent geçişler eklenerek çocukların koşarak araç yoluna çıkmaları engellenmiş olur.
BAKIM
Ürün bakımı, oyun parklarındaki güvenliğin önemli bir parçasıdır. Kurulan parklarda zaman içinde kullanıcı kaynaklı veya vandalizm kaynaklı arızalar ve hatalar oluşabilir. Bu arızaların yakından takibi ve tamiratı, olası kazaları engelleyecektir.
PARK PLANLAYICISINA TAVSİYELER
Oyun, çocukların yegane işidir. İyi tasarlanmış oyun parkları, çocukları ve aileleri bir araya getiren en önemli sosyalleşme alanlarıdır. Çevreye ve çocuklara iyi hizmet verecek bir oyun parkı tasarlamak, dikkatli bir planlama gerektirir. Bu planlamayı yaparken dikkate alınması gerekilen bazı kriterler vardır. Bu kriterlerin en önemlilerini paylaşmak isteriz.
PARKIN ÇOCUK GELİŞİMİNE ETKİLERİ
Çocukların gelişim süreçleri çok türlüdür. Planlanan parktaki ürün seçiminin bu gelişim türlerinin tamamını kapsayıcı ekipmanları barındırması, parkın işlevini ve verimliliğini arttıracaktır.
Fiziksel Gelişim; Oyun parkındaki hareketli ve fiziksel kuvvete dayalı oyunlar, kullanıcıyı vücudunu aktif olarak kullanmaya teşvik eder. Denge ve motor becerilerinin gelişimini zorlar. Bu durum, bir çocuğun gelişimi için hayati öneme sahiptir. Beden hareketine dayalı tasarlanmış oyun parkı ekipmanlarının temel aldığı gelişim türüdür.
Sosyal ve Duygusal Gelişim; Çocuklar, parkta oyun oynarken diğer çocuklarla iletişime girer, onlarla takım oluşturur, iş birliği yapar veya rakip olur. Tüm bunlar onlara duygularını yönetmeyi öğretir. Sosyalleşmelerine katkıda bulunur. İletişim kapasitelerini ve empati yeteneklerini arttırır.
Bilişsel Gelişim; Çocuk oyun parklarında çocukların bilişsel gelişimleri, düşünme, bağ kurma, işlem yapma, problem çözme gibi bilişsel derinliklerini harekete geçirecek yönde tasarlanmış oyun parkı ekipmanlarıyla sağlanır.
ÇEVREYLE ETKİLEŞİM
Planlanan parkta kullanılacak ekipmanların ve park projesinin, çevreyle uyumlu olması, en az işlevleri kadar önemlidir. Örneğin, ısıyı kolay hapseden metal kaydırakların sıcaklık ortalaması yüksek olan bölgelerde kullanılması tavsiye edilmez. Vandalizmin ve kötü kullanımın yaygın olduğu bölgelerde, kullanıcı tahribatını minimum düzeyde tutacak ürünler tercih edilmelidir. Parkın planlandığı alanın veya mahallenin o alana özgü bir mimarisi varsa, o mimariyle ilişkilendirilen park projesi tercih edilebilir.
KUYTU KÖŞELER SAKINCALIDIR
Oyun parkı ekipmanlarında kullanıcının dışarıdan izole olacağı alanların olabildiğince minimize edilmesi sağlanmalıdır. Oyun alanı ve içerdiği ekipmanlar, oyun alanının zemininden rahatça görülebilmelidir. Bu durum, vandalizmi önemli ölçüde engeller. Park, çocuğunu bekleyen ebeveynin çocuğunu rahatça gözetim altında tutabilmesini sağlayacak ve acil bir durumda kendisine ulaşmasına engel teşkil etmeyecek şekilde tasarlanmalıdır.
PARKIN GÜVENLİĞİ İÇİN AYDINLATMA
Gece karanlığında oyun parkında yaşanabilecek vandalizmin, basit aydınlatmalarla bertaraf edilebileceği unutulmamalıdır. Bu, parkın kullanım ömrünü uzatacaktır. Parkın, gün içindeki kullanım süresini sağlayacaktır.
ZEMİN SEÇİMİ
Planlanan parkın içerdiği ürünlere göre ihtiyacı karşılayacak şekilde sönümleyici özelliklere sahip zemin türünün uygulanması, basit ve hatta ciddi kazalarda dahi yaralanma riskini önemli ölçüde azaltacaktır.
BİRİ PARKI GÖZETLİYOR
Parkın çeşitli yerlerinde güvenlik kamerası kullanımı, çocukların ve ebeveynlerin güvenliğini sağlayıcı ve parkın kötü kullanımını engelleyici bir faktör olacaktır.
CİVARDAKİ PARKLAR
Parklara gidilerek parkların nihai kullanıcıları olan çocukların fazla vakit geçirdikleri ekipmanlar belirlenebilir. Çocukların ve ebeveynlerinin fikirleri sorulabilir.
EBEVEYN KONFORU
Oyun parkının muhtelif yerlerinde ebeveynlerin çocuklarını gözlemleyebilecekleri bekleme ve dinlenme alanlarının yaratılması, hem ebeveynlerin oyun alanının içinde beklemesini engelleyecek hem de ebeveyn yorgunluğunu azaltarak parkta geçirilen süreyi arttıracaktır.
PARK ÜRETİCİSİNE ZİYARET
Parkın üreticilerinin üretim tesislerinin ziyareti, firmanın işine verdiği önemin belirlenmesi açısından önemlidir. Oyun parkını oluşturacak tüm bileşenlerin aynı firma tarafından üretilmesi, parkı oluşturacak tüm bileşenlerin ortak bir kalite paydasında buluşması demektir. Bu durum, montaj esnasında gerçekleşebilecek uyumsuzlukları ortadan kaldıracaktır. Üründe ve dolayısıyla parkta yüksek katma değeri oluşturacaktır.
BAKIM TALİMATLARI
- Park yetkilisi, kazaları azaltmak, park ekipmanlarının gerekli ve yeterli emniyet seviyelerini korumak adına uygun bir rutin bakım programının oluşturulmasını, uygulanmasını ve sürdürülmesini sağlamalıdır.
- Parkta yer alan ekipmanlar günlük olarak göz ve el ile kontrol edilerek muayeneden geçirilmelidir.
- Park zemini ve park ekipmanları, periyodik olarak temizlenmelidir.
- Parkta, modüler ürünleri bir araya getiren kelepçeler ve kilit sistemleri, periyodik olarak kontrol edilmelidir. Bağlantı elemanlarında gevşeme var ise müdahale edilmelidir.
KULLANIM TALİMATLARI
- Park ekipmanları, EN 1176 standartlarının ilgili yönetmeliklerine uygun olarak üretilmiş ve park alanına kurulmuş olmalıdır.
- Park zemini, EN 1176 standartlarına uygun olarak sönümleyici özelliğe sahip malzeme ile kaplanmalıdır.
- Park ekipmanlarının, belirtilen yaş gruplarına ait kullanıcılar tarafından kullanılması sağlanmalıdır.
- Ebeveyn gözetiminde kullanılması belirtilen park ekipmanları, ebeveyn gözetiminde kullanılmalıdır.
- Arızalı, kırılmış, bozuk ürünler kullanılmamalı, bu ürünlerin kullanılmaması için gerekli tüm tedbirler ve güvenlik önlemleri ürünleri park sorumluları tarafından alınmalıdır.
- Park ekipmanı üzerinde ilgili ürünün kullanımıyla ilgili uyarılar varsa, ürün o uyarılar dikkate alınarak kullanılmalıdır.
- Kullanıcı, parkta oynamaya başlamadan önce parkın genel durumu ebeveyn tarafından kontrol edilmelidir. Kullanıcı sağlığını olumsuz etkileyecek bir durum varsa kullanıcının oynamasına izin verilmemeli ve park yetkileri bilgilendirilmelidir.
- Kullanıcı, ekipmanları diğer kullanıcıların sağlığını tehlikeye atacak şekilde kullanmamalıdır.
- Park alanında sigara gibi zararlı maddelerin kullanılmasına izin verilmemelidir.
GARANTİ KAPSAMI
- Ürünlere ait garanti süresi iki yıldır. Bu garanti ürünün satın alındığı tarih itibariyle başlar. Bu garanti, firmanın sorumluluğundaki imalat, işçilik, malzeme ve nakliye kusurlarını kapsar.
- Yedek parça temin garanti süresi, iki yıl garanti süresinin bitiminden itibaren beş yıldır.
- Garanti süresi, yalnızca firmaya ait malzemelerdeki kusurları kapsar.
- Firmanın garanti kapsamındaki sorumluluğu, firma tarafından yapılacak teknik incelemenin ardından kusurlu bulunan ürünlerin onarımı veya değişimi ile sınırlıdır.
- Kullanıcı hatalarından, müşteri tarafından gerçekleştirilen yanlış montaj işleminden, vandalizmden, doğal afetlerden ve sosyal olaylardan kaynaklanabilecek arızalar kapsam dahilinde değildir.
- Organik ürünlerde meydana gelen doğal değişiklikler, kozmetik sorunlar olarak kabul edilir ve kapsam dahilinde değildir.
- Müşteriye sevk edilen ürünler, kurulum için açık havada saklanmamalı ve her zaman kuru tutulmalıdır. Aksi halde ürünler garanti kapsam dahilinde değildir.
Parklarımız ve ürünlerimiz hakkında tüm bilgileri dilerseniz ürün sayfamızdan, dilerseniz de katalog dökümanından elde edebilirsiniz.
İletişim sayfamızdan konumunuza en yakın bölge müdürümüzü bularak kendisiyle veya merkezimizle telefon ve e-posta yoluyla iletişime geçebilirsiniz.
Tüm ürünlerimiz EN 1176 Avrupa Standartlarına uygun olarak üretilmektedir ve TSE tarafından uygunlukları onaylanmıştır. Park güvenliği ile ilgili sizler için hazırladığımız daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sevkiyata hazırlanan ürünler, nakliye süreci boyunca araç içinde ve taşıma sırasında hasar almamaları ve zarar görmemeleri adına çeşitli ve çok katlı ambalaj malzemeleriyle korumaya alınır. Ardından nakliye araçlarımızla en hızlı ve güvenli şekilde teslim ediyoruz.
Ürünlerin nihai teslim süresi siparişteki ürün çeşidine ve adetine bağlı olarak değişmekte olup ürün teslim hızımıza bazen biz bile şaşırıyoruz.
Yetkin ve tecrübeli montaj teknisyenlerimiz ile ürünlerimizin kurulumunu en güvenli şekilde gerçekleştiriyoruz. Müşteri kurulumunun elzem olduğu durumlar için hazırladığımız ürün montaj kılavuzlarımız ile müşterinin montaj yapmasını kolaylaştırıyoruz.
Sizler için hazırladığımız çalışmadan güvenli ve verimli bir parkta olması gerekenlere göz atabilirsiniz.
Maalesef, tek kötü yanımız bu!